Burdur Gezilecek Yerler 2024 – Harita Üzerinde İşaretli

Bu listeyi görünce “Burdur’da bu kadar gezilecek yer var mıymış?” diyeceksiniz. Harita üzerinde bir çoğunu yazmaya çalıştım. Umarım hepsini beğenirsiniz. En alta gezilecek yerlerin haritasını çıkardım. Farklı güzergahlar çizerek Burdur’u siz de yakından tanıyabilirsiniz. (Haritanın büyük resmini mutlaka inceleyin)

Burdur’da gezilecek yerleri iki başlık altında topladım. Merkezde ve il dışında gezilecek yerler olarak. Burdur’a gelenler genelde Antalya’ya geçerken veya Antalya dönüşü geçerken uğramaktadır. Özellikle son yıllarda popülaritesi hızla artan Salda Gölünü görmek için Burdur’a uğrayanların sayısı hayli fazladır. O zaman gelin Burdur’de gezilecek yerler neresiymiş inceleyelim:

1- Burdur Merkezde Gezilecek Yerler:

1.1 – Arkeoloji Müzesi

Burdur arkeoloji müzesi
Burdur Arkeoloji Müzesi

1969 yılında ziyarete açılan Burdur Arkeoloji Müzesi, 57 binden fazla arkeolojik ve etnografik esere ev sahipliği yaparak Türkiye’nin en zengin müzelerinden biri olma özelliğini taşımaktadır. Müze, Burdur ve çevresinden Neolitik Çağ’dan Osmanlı Dönemi’ne kadar uzanan geniş bir yelpazede tarihi eserleri barındırır.

Müzenin en önemli koleksiyonlarından biri, Sagalassos Antik Kenti’nden getirilen eserlerden oluşmaktadır. Bu eserler arasında heykel, kabartma, yazıt, sikke ve seramik gibi objeler yer almaktadır. Müzede ayrıca Hacılar, Kuruçay, Höyücek Höyükleri, Boubon ve Kibyra kazılarından da eserler sergilenmektedir.

1.2 – Doğa Tarihi Müzesi

Burdur doğa tarihi müzesi
Doğa tarihi Müzesi içi

Burdur’da bulunan Doğa Tarihi Müzesi, 2007 yılında ziyarete açılmış ve o zamandan beri bölgenin doğal ve paleontolojik mirasını korumak ve sergilemek için önemli bir rol oynamaktadır. Müze, jeoloji, paleontoloji, botanik ve zooloji olmak üzere dört ana galeriye ev sahipliği yapmaktadır.

1.3 – Burdur Ulu Camii

Burdur ulu camii
Burdur Ulu Camii (Yapımı: 1300)

Hamitoğlu Dündar Bey tarafından 1300’de yaptırmıştır. Çelik Mehmet Paşa 1749’da onarım yaptırmıştır. Depremden sonra 1919’da ahşap karkas olarak yapılmıştır. İçten yarım kubbelidir. Kuzey kapısı yönündeki ikinci cemaat yerini 3 kubbe örtmektedir. Cami kesme blok taşlardan yapılmıştır. Ahşap tavanlı ve kiremit çatılıdır. Beden duvarlarında iki sıra halinde sivri kemerli pencereler yer almaktadır. Selçuklu ve Beylikler dönemi Ulu Camileri’nde görülen mimari karakteristiğe uygun olarak camiinin kuzeyi, doğu ve batısında üç girişi vardır. Caminin kuzeydoğu ve kuzeybatı köşelerinde bulunan iki minaresi kare kaideli silindire yakın çok gen gövdelidir. Kaynak: Kültür Portalı

Ulu Camii, ibadete açık bir camidir ve namaz vakitleri dışında ziyaretçilere açıktır. Şehir merkezine oldukça yakın olan camiye yürüyerek veya minibüs ile kolayca ulaşabilirsiniz. Ziyaretiniz sırasında mütevazı giyinmeye özen göstermeniz ve namaz vakitlerini gözetmeniz tavsiye edilir. Fotoğraf çekerken de diğer ziyaretçileri rahatsız etmemeye dikkat etmeniz önemlidir.

1.4 – Saat Kulesi

Burdur saat kulesi
Saat Kulesi

Ulu Camiinin yanında bulunan Burdur Saat Kulesi, Burdur ilinin Merkezinde bulunan tarihi bir yapıdır. Orijinal kule 1830 veya 1836 yılında Konya Valisi Ahmet Tevfik Paşa tarafından yaptırılmıştır.

İlk kule, 1914 yılındaki depremde yıkılmıştır. Mevcut kule ise Kahyaoğlu Hacı Ali Emir Bey tarafından 1936-1937 yılları arasında orijinalin yerine yeniden inşa edilmiştir.

Mimari Özellikleri:

Yaklaşık 30-35 metre yüksekliğinde olan kule, kesme taşlardan inşa edilmiştir. Kare planlı kaide üzerinde sekizgen gövdeli olarak yükselir. Aşağıdan yukarıya doğru incelen gövde, enine silmelerle beş kata bölünmüştür. Kulenin en üst katında her yüzeye dikdörtgen pencereler açılmış ve buraya bir oda yerleştirilmiştir. Kuleye merdivenle çıkılmaktadır.

1.5 – Taş Oda Konağı Etnografya Müzesi

Taş oda Konağı
Taş Oda Konağı

Burdur’un Pazar mahallesinde 17. yüzyıldan kalma görkemli bir yapı: Taş Oda Konağı. Kınalı Aşiretinden Emin Bey tarafından yaptırılan konak, Osmanlı sivil mimarisinin en güzel örneklerinden biri olarak kabul ediliyor. Kültür Bakanlığı tarafından 1978-1988 yılları arasında titizlikle restore edilen konak, günümüzde Taş Oda Gastronomi Mutfağı adıyala da karşımıza çıkmaktadır.

Taş ve ahşap uyumuyla inşa edilen konak, iki kattan oluşuyor. Birinci katta taş, ikinci katta ise kerpiç ve ahşap malzeme kullanılmış. Özellikle kesme köfeki taşından yapılan baş oda ve ahır bölümü, konakta dikkati çeken unsurlar arasında yer alıyor.

Ahşap korkuluklu merdivenlerle ulaşılan ikinci katta, çıtalarla ve üçgen motiflerle süslü geniş bir sofa yer alıyor. Sofanın kuzey kısmında ise kalem işi altın-gümüş varaklı süslemeleriyle göz kamaştıran başoda bulunuyor.

Bol pencerelerle ışıklandırılan başodada, vitray pencereler, alçı şerbetli ve ahşap tavan işlemeleri, kalem işi çiçek motifli pervazlar ve Osmanlıca ve Farsça yazılar, konağın zengin atmosferini tamamlıyor.

Sofaya açılan dört odası daha bulunan konakta, geleneksel Türk evi mimarisinin en güzel örneklerini görmek mümkün.

1.6 – Bakibey Konağı

Bakibey konağı
Bakibey konağı

1.7 – Dörtayak Türbesi
1.8 – Mısırlılar Evi
1.9 – Serenler Tepesi
1.10 – Yeşiltepe
1.11 – Sadrazam Derviş Mehmet Paşa Kütüphanesi (Pirkulzade Kütüphanesi)
1.12 – Kuş Gözlem Evi Burdur Gölü Kenarında
1.13 – Burdur Gölü ve Plajı

2- Burdur İl Dışında Gezilecek Yerler

2.1 Burdur-Antalya Yolu Üzerindekiler:

  1. İnsuyu Mağarası
  2. Sagalassos Antik Kenti Ağlasun
  3. Kremna Antik Kenti Bucak
  4. Keraitae Bucak
  5. Susuz Kervansaray Bucak
  6. Milyos Antik Kenti Bucak
  7. İncirhan Kervansarayı Bucak
  8. Sia Antik Kenti Bucak
  9. Karacaören Barajı

2.2 Burdur-Yeşilova-Denizli Yolu Üzerindekiler

  1. Hacılar Höyüğü (Kapalı)
  2. Salda Gölü
  3. Salda Orman Plajı
  4. Salda Kayak Merkezi
  5. Yarışlı Gölü
  6. Lisinia Doğa Parkı (Burdur Gölü Yanında)
  7. Akçaköy Lavanta Deresi (Çardak-Yeşilova-Burdur yolu üzerinde)

2.3 Denizli-Antalya Yolu Üzerindekiler:

Kibyra antik Kenti Gölhisar
Balboura Antik Kenti Altınyayla (maalesef bakımsız olduğu için gitmeden önce Altınyayla’dan bilgi alın)

Burdur Gezilecek Yerler Haritası
Burdur Gezilecek Yerler Haritası – Büyük Resim İçin Tıklayın

Yukarıdaki haritada özellikle Burdur il dışındaki gezilecek yerlerin bir çoğunu ekledim. Tüm listeyi 1 günde gezemeyebilirsiniz. Bundan dolayı harita üzerinde tüm listeyi işaretledim. Haritaya göre bir güzergah çizerseniz daha rahat olacağı kanaatindeyim. Harita resmine tıkladığınızda resmin yüksek kalitelisini görebilir ve daha fazla ayrıntıyı inceleyebilirsiniz. Eklemesini istediğiniz yer olursa veya yanlışlık olduğunu düşünüyorsanız aşağıdan yorum olarak yazabilirsiniz. Böylece haritayı da güncel tutmuş oluruz.

Burdur küçük şirin bir yerleşim yeridir. Buna rağmen özellikle antik kentleri hayli fazladır. Gezip görmenizi tavsiye ederim.

Burdur’un En Meşhurlarını görmek isterseniz de linke tıklayabilirsiniz. Sitemiz üzerinde satışını yaptığımız Ceviz Ezmesini de Burdur’a yolunuz düştüğünde mutlaka denemenizi öneriyoruz. Yolunuz düşmese de sitemizden online alabilirsiniz.

“Burdur Gezilecek Yerler 2024 – Harita Üzerinde İşaretli” için 1 yorum

Bir yanıt yazın

Alışveriş Sepeti
Scroll to Top
Sorum var
Merhaba
Nasıl yardımcı olabilirim?