Burdur’un Neyi Meşhur? En Meşhurlarını Listeledik

Burdur Akdeniz bölgesinde yer alan şirin bir ilimizdir. Bu yazımızda Burdur’un en meşhurlarını yazmaya çalışacağız. Gezilecek yerlerden en lezzetli yiyeceklere kadar hepsi bu yazımızda.

Burdur’un En Meşhurları:

1- Sagalassos Antik Kenti

Burdur ilinin Ağlasun ilçesinde yer alan Sagalassos antik kenti günümüzden 12000 yıl öncesine dayanmaktadır. Antik Yunan’da Pisidya’nın başkenti olan bu şehrin çoğu yapısı kısmen ayakta kalabilmiştir. Bunların en iyi durumda olanı ise tiyatro bölümüdür. Batı Toroslar’ın bir parçası olan Ağlasun dağının güney eteklerinde, 1450–1700 m yükseklikteki meyilli bir arazi üzerine kurulu kentin kalıntıları, doğu-batı yönünde 2.5 km, kuzey-güney yönünde ise 1,5 km kapsayan bir alana yayılır. İlk olarak, 1706’da Fransız gezgin Paul Lucas tarafından keşfedilen Sagalassos’ta arkeolojik kazılar 1990’da başlatılmıştır.

Sagalassos

2- Burdur Ceviz Ezmesi

Ceviz ezmesi
Ceviz ezmesi

Burdur’n En Meşhur Tatlısıdır Ceviz Ezmesi . Burdur cevizi, irmik ve şekerden imal edilen bu tatlıyı bir kere tadan her Burdur’a gidişinde hediyelik olarak almaktadır. En büyük özelliği hiç bir katkı maddesi kullanılmıyor olmasıdır. Renklendirici ve koruyucu dahil yabancı madde kullanılmadan imal edilir. Günlük üretilen bu tatlıyı özellikle hediyelik olarak Burdur’a uğrayan bir çok kişi almaktadır. İl dışında bulunan Burdurlular da hediyelik olduğu kadar kendileri yemek için de bu tatlıdan almaktadırlar. Ceviz ezmesini nereden alabileceğinizi daha önceki makalemizde yazmıştık: Ceviz ezmesini nereden alınır? Ayrıca Burdur ceviz ezmesi markalarını merak ediyorsanız da yazımızı inceleyebilirsiniz: Ceviz ezmesi markaları.

3- Kibyra Antik Kenti (Gölhisar)

Burdur’un en meşhurları arasında yer alan Kibyra Antik Kenti Burdur’a 110 km uzaklıkta bulunan Gölhisar’da yer almaktadır. Kentin yerleşim alanı oldukça büyüktür. Yapılar, simetrik düzenlenmiş, tepelik teraslanarak göl ve ova manzarasına hâkim konumda ve hiçbir yapı bir diğerinin manzarasını kesmeyecek biçimde yerleştirilmiştir. Şehre girerken solda muhteşem bir anıtsal kapı ile Antik Çağ Anadolu’sunun 12-13 bin kişi kapasitesi ile en görkemli stadyumu bulunmaktadır. İlerledikçe bazilika, yukarı ve aşağı agora, hamam, gymnasion, tiyatro ve meclis binası ile planlı anıt mezar, hamam, yuvarlak kuleli tak ve su yolları görülmektedir. Meclis binası/müzik evi 3 bin 600 kişi kapasitesiyle Antik Çağ Anadolu’sunun en görkemli eserlerindendir. Meclis binası/orkestranın tam merkezinde bulunan kırmızı, yeşil ve beyaz mermerden yapılmış, yılanlardan oluşan saçları ve insanları taşa çeviren bakışlarıyla Medusa Mozaiği Anadolu’da tektir. 2011 yılında meclis binası önünde, Anadolu’nun en sağlam ve en büyük mozaik alanı olma özelliği taşıyan, 540 metrekare alanı kaplayan mozaik ortaya çıkarılmıştır. Yine meclis binası önünde, Geç Roma Dönemi’ne ait (MS 6-7’nci yüzyıl) Roma Hamamı ve seramik atölyesi bulunmuştur. Kentin bugün görülebilen tüm mimari kalıntıları Roma İmparatorluk Dönemi’ne aittir: kulturportali.gov.tr

4- Salda Gölü (Yeşilova)

Salda Gölü berrak ve temiz suyuyla ünlenmiş nadide göllerimizden birisidir. Burdur’a 62 km, Yeşioova’ya 4 km uzaklıktadır. Son yıllarda gerek haber sitelerinde gerekse sosyal medyanın etkisiyle popülaritesi her geçen gün artmaktadır. Yeni yapılacak olan Millet Bahçesi ile de daha da fazla ziyaretçi çekeceği aşikardır. Göl yer altı suları ile beslendiği için yağışların azalması ile son 30 yılda hızla çekilmektedir. Kimi yerlerde bu çekilme 100-150 m.’yi bulmaktadır.

Salda Gölü

5- Burdur Şiş

Burdur’a gelip de Burdur şiş yemeden gidilmez! Burdur’un neyi meşhur diyenlere önerimizde sıra Burdur Şiş var. Burdur şiş özellikle sulu yapısıyla öne çıkmaktadır. Leziz bir tat isteyenlere mutlaka öneriyoruz. Eğer yolunuz Burdur’a düşerse mutlaka bu eşsiz tadı tatmalısınız. (Yoksa hesap sorarız! )

Burdur Şiş

6- İnsuyu Mağarası

Burdur Antalya yolu üzerinde bulunan İnsuyu Mağarası ilk keşfedilen mağaralardan bir tanesidir. 1990’lı yıllarda içinde bolca su göletleri varken, günümüzde kurak giden iklim dolayısıyla bu göletler çok azalmıştır. Özellikle son yıllarda yapılan dekorasyon ve ışıklandırmalar ile daha rahat bir şekilde ziyaret edilmektedir. İnsuyu Mağarası, Burdur il merkezine göre güneydoğuda 10 km uzaklıkta bulunmaktadır. Çatağıl Köyü sınırları içerisindedir. Uzunluğu 597 metre ve en geniş yeri 80 metre civarındadır. Birbirine bağlı 9 boşluktan oluşur. Boşluk yanaklarında birikmiş sular gölcükler oluşturmuştur.

İnsuyu Mağarası

7- Burdur Ulu Camii

Hamitoğlu Dündar Bey tarafından 1300’de yaptırmıştır. Çelik Mehmet Paşa 1749’da onarım yaptırmıştır. Depremden sonra 1919’da ahşap karkas olarak yapılmıştır. İçten yarım kubbelidir. Kuzey kapısı yönündeki ikinci cemaat yerini 3 kubbe örtmektedir. Cami kesme blok taşlardan yapılmıştır. Ahşap tavanlı ve kiremit çatılıdır. Beden duvarlarında iki sıra halinde sivri kemerli pencereler yer almaktadır. Burdur Ulu Camii Burdur’da eski yapılardan birisidir ve bu açıdan da çokça ziyaretçi gelmektedir.

8- Burdur Arkeoloji Müzesi

Burdur Arkeoloji müzesi Türkiye’nin önemli müzeleri arasında yer almaktadır. Sagalassos Kibyra gibi antik kentlerde yapılan kazılarda çıkan önemli eserler bu müzede sergilenmektedir. Tarihe büyük bir ışık tutan Burdur Arkeoloji müzesini mutlaka ziyaret etmenizi öneriyoruz. Burdur müzesinde yer alan Sagalassos antik kenti eserleri “Bir Zamanlar Toroslar’da: Sagalassos” adı altında Yapı Kredi Kültür Sanat Kulübü binasında sergilenmiştir (2019 Kasım – 2019 Ağustos). Ayrıca “Bir Zamanlar Toroslar’da: Sagalassos” adlı kitapla da sergi ölümsüzleşmiştir.

Bu makalede Burdur’un en meşhurlarını kaleme aldık. Elbette bu listeyi uzatmak da mümkün. Elimiz klavyeye gittiği sürece yazıyı güncel tutmaya ve “gerçekten meşhur” olanları ilave etmeye devam edeceğiz.

Eğer Burdur’da gezilecek yer arıyorsanız Burdur Gezilecek Yerler yazımızı inceleyebilirsiniz. Harita üzerinde işaretlediğimiz tüm gezilecek yerleri inceleyebilir, kendinize uygun bir güzergah çizebilirsiniz. Böylece Burdur’u daha iyi tanıma fırsatını elde edebilirsiniz.

9- Haşhaş Ezmesi

Titizlikle elenmiş, yıkanmış ve kavrulmuş olarak öğütülen Haşhaş Ezmesini yazmasak olmaz. Hiçbir katkı maddesi kullanılmadan saf haşhaştan üretilen bu ezmeyi bir çok yiyecekte kullanabilirsiniz: Sabah kahvaltısında tahinle karıştırarak, Burdur yöresinde özellikle bayramlarda yapılan Kömbe içinde, pekmez ile karıştırılarak ve börek/çöreklerde kullanılmaktadır. Burdur’a yolu düşenler son yıllarda Burdur Haşhaş Ezmesini de almaya başlamıştır. Bizde şiddetle tavsiye ediyoruz.

10- Yeşilova Kıymalı tostu

Salda gölüne gidip de Yeşilova kıymalı tostunu yemeden olmaz elbette. Uygun fiyatı ve doyurucu olmasıyla gerek yerli halk tarafından gerekse ziyaretçiler tarafından çokça tercih edilmektedir.

11- Burdur Haşhaşlı Helvası

Şu an tescil aşamasında olan yöresel bir tatlıdır. Pekmez, haşhaş tohumu, kenevir tohumu ve cevizden üretilir. Web sitemiz üzerinde satışı mevcuttur. Burdur haşhaş helvası.

“Burdur’un Neyi Meşhur? En Meşhurlarını Listeledik” için 1 yorum

  1. Yeşilova kıymalı tostu ve haşhaşlı helvasını (çıtır helva) da ekler misiniz lütfen.
    Salda gölüne gelip de Yeşilova kıymalı tostunu yemeden gitmek olmaz.
    Bir de haşhaşlı helvası vardır ki kış aylarının vazgeçilmezidir. Köylerde sıklıkla yapılır ancak hazır satılanlar daha hafif ve lezzetli olmaktadır.

Yorum bırakın

Alışveriş Sepeti
Scroll to Top
Sorum var
Merhaba
Nasıl yardımcı olabilirim?